Kokous- ja juhlatila Uiskolan historia

Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevan Uiskolan tarinassa palataan vuosikymmenten taakse

Juhlatila- ja kokouspalveluja tarjoavan, Hauholla sijaitsevan Uiskolan nykyistä olemusta selittävät viime vuosikymmenten tapahtumat. Uiskola kuului Hahkialan kartanolle aina vuoteen 1948 saakka, jolloin silloinen pehtoori sai Uiskolan maa-alueen itselleen eläköitymislahjana. Pehtoori Haukkamaa rakensi maa-alueelle täysihoitolan, Haukkalinnan.

 

Vuonna 1951 pehtoori myi Haukkalinnan Kristillis-yhteiskunnalliselle Työkeskusliitolle, nykyiselle Suomen Setlementtiliitto ry:lle. Kauppaan kuului muutama kymmen natisevaa sänkyä sekä komea, mutta vikuri työhevonen, Tarmo.

 

Työkeskusliitto alkoi heti ensimmäisenä kesänä -51 remontoida Uiskolaa arkkitehdin avustuksella. Samalla Haukkalinnan nimestä järjestettiin kilpailu, jonka myötä paikka ristittiin Viittakiveksi. Viittakivessä alettiin järjestää kielikursseja, seminaareja ja joogakursseja.

 

2007 Uiskola kohti nykyistä muotoaan

Aika kului ja seuraava iso murros Viittakiven elämään tuli vuonna 2007. Silloin Hahkialan Kartanon nykyinen omistaja osti Viittakiviopiston ja liitti sen jälleen osaksi Hahkialaa.

 

Opiston 1950- ja 1970-luvun rakennukset peruskorjattiin ja remontointiin täysin. Samalla ympäröivä Uiskosuon reuna ja villiintynyt puutarha maisemoitiin.

 

Uiskolan historiasta kertoo lisää Elvi Saaren omaelämäkerta Ei minulta mitään puutu - Elämäni viittakiviä.

Joogan tie Hauholle

Jooga kotiutui Viittakiveen mielenkiintoista tietä: 1950-luvun lopulla Viittakiveen tuli opettamaan sosiologiaa intialainen Dhiren Datta. Datta oli sosiologian ohella intohimoinen joogan harrastaja. Mahatma Gandhin ystävänä ja taistelutoverina Datta oli viettänyt vankilassa kaksi vuotta ja tuona aikana tutustunut joogaan.


Vuonna 1967 intialainen joogaopettaja Roshan Lal teki Suomen televisiolle joogaohjelman ja halusi samalla tulla käymään Viittakivessä. Vierailun seurauksena Viittakivessä alettiin järjestää muutamia joogakursseja vuosittain.


Toiminta hiljeni vasta Suomen joogaopiston perustamisen myötä 1970-luvun puolivälissä. Tänä päivänä Hahkialan Uiskolassa on mahdollista järjestää omia joogakursseja.


Ota yhteyttä ja kysy lisää, jos joogakurssien järjestäminen Uiskolassa Hauholla kiinnostaa tai haluaisit vuokrata meiltä kokous- tai juhlatilaa.

Hevosrattaat