Ympäristön historia

Hauhon pitkä menneisyys

Volgan joen eli Pohjoisen turkintien varrella sijaitseva Hauho tunnettiin jo vuosituhansia sitten erinomaisena metsästys- ja kalastusalueena. Yksi alueen arvokkaimmista turkiseläimistä oli kiiltonäätä eli soopeli. Sen turkista maksettiin isoja summia kansainvälisilläkin Itämeren, Kaspianmeren ja Mustanmeren toreilla ja markkinoilla.


Hauhon mainetta metsästys- ja kalastusalueena paransivat sen hyvät kaukoreitit sekä vesitie itään, etelään ja länteen sekä Pohjanmeren erämaahan. Sittemmin Hauhon soilta ja pelloilta löytyneet aarrekätköt ovat jälleen tuoneet päivänvaloon vuosituhansia jatkuneen vauraan kansainvälisen kaupan.

Talvimaisema

Hauho – idän pimeä pohjola

Todisteina idän maiden kanssa käydystä vaihtokaupasta ovat muun muassa alueelta löytyneet muinaiset persialaiset rahat ja korut. Vastaavasti myös Tuhannen ja Yhden yön kertomuksissa mainitaan ”pimeästä Pohjolasta” tuotu safiirinsininen soopelinnahka.


Ainakin me hauholaiset olemme varmoja, että pimeällä Pohjolalla viitattiin juuri tällä alueella metsästäneihin esi-isiimme.


Muinainen Uiskojen laivaranta

Tunnettu muinainen Uiskojen laivaranta sijaitsee kiven kantaman päässä Uiskolasta. Alueen kansainvälinen esihistoria tuo Hauhon nykyiseenkin luontomaisemaan uuden ulottuvuuden. Sittemmin hiljentynyt Kirrisen järvi on joskus ollut vilkkaasti liikennöity vesialue. Sitä on vaikea ymmärtää nykyisin sen niin tyyntä vedenpintaa katsellessa.


Tänä päivänä Uiskola hurmaa juhla- ja kokouspaikkana

Kaunis järvi vehreine ympäristöineen tarjoaa tänä päivänä kokonaisuuden, jossa sielu ja silmä lepää. Uiskolasta löytyy niin tilat kuin palvelut mitä monipuolisimpien tilaisuuksien järjestämiseen aina kokouksista häihin sekä hyvinvointipäiviin. Tutustu toimintaamme ja tiedustele tarpeisiisi sopivaa kokonaisuutta.